Тази процедура по снемане на имунитета на народните представители е регламентирана

...
Тази процедура по снемане на имунитета на народните представители е регламентирана
Коментари Харесай

Арнаудова за снемането на депутатски имунитети: Искаме да стигнем до верни и правилни изводи

Тази процедура по снемане на имунитета на народните представители е регламентирана в Конституцията на Република България. За да се подхващат такива дейности е належащо Народното събрание да даде позволение за старт на наказателно произвеждане или наказателно гонене против лицата. Това сподели на ексклузивен брифинг представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

„По отношение на народния представител Георги Михайлов материалите против него за извършени от Столична дирекция на вътрешните работи инспекция, която е стартирала след сигнал, за това, че до момента в който той е бил изп. шеф на Специализираната болница за хемотонични болести са насъбрани са отговорности за болничното заведение към 24 млн. лева Към тези материали има прибавен класьор от договри, които са подписани единствено от него в качеството му на длъжностно лице. Тези договри са оценени, като подписани очевидно неизгодни покупко-продажби, оценени по член 220. Данните сочат и осъществена занемареност и то умишлена от страна на народния представител в осъществяване на функционалностите си, които не пазят законните ползи на болничното завесение. За да се извършат дейности по разследване е належащо снемание на имунитет“, сподели Арнаудова.

„По отношение на народните представители от политическата партия „Воля“ – Марешки, Таскова и Христов. Редно е да кажем, че това е едно и също досъдебно произвеждане, за това, което предходната година по искане на Сотир Цацаров тримата народни представители дадоха независимо своето единодушие против тях да се организира наказателно произвеждане. Края на месец юни 2018 са осъществени още процесуални дейности и са разпитани още очевидци, които потвърдиха и пърованачлните доказателства за упражнена по отношение на тях насила. В сегашния случай се касае за ново закононарушение. Главният прокуров внесе искане за снемане на имунитета на народните представители за по този начин нар. закононарушение „престъпен сговор“за извършане на закононарушения, за които се планува повече от три години отнемане от независимост, за да се набави полза за другит. В случая сдружението „Фармнет“, благосъстоятелност на Веселин Марешки.  Ако Народно събрание даде позволение за възбуждане на наказателно произвеждане ще бъдат повдигнати по още едно обвиняване на всеки от тримата, без да се приключва обвиняването против тях за изнудване“, уточни представителят на основния прокурор.

„По отношение на народния представител Борис Кърчев е осъществена инспекция от Окръжна прокуратура Стара Загора от сигнали на неправителствена организация и жители с изказвания е осъщестявал незаконни схеми, които са довели до ощетяване в желае на РБългария. Данните против него са открили задоволително такива, че да обосноват следствие за две данъчни закононарушения. Чрез потребление на документи с погрешно наличие е съумял да не заплати данъчни отговорности с изключително огромни размери и се касае за Данък добавена стойност в размер на 320 хиляди лева.“, сподели още Арнаудова.

Спецпрокуратурата е завела досъдебно произвеждане на 31 август тази година по сигнали против народния представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева. Извършена е инспекция и в ДАНС и в обществените регистри за пране на пари в изключително огромни размери, съобщи на брифинга Румяна Арнаудова.  

„През 2012 година е взето решение за основаване на взаимно сдружение, което е една офшорна компания, записана през 2011 година на Вирджинските острови. То се споделя „Офроуд“ ООД. Една от фирмите взе участие с 320 000 лева“, сподели тя.   Установили сме, че новообразуваното сдружение е разкрило банкова сметка в КТБ имало е и разплащателна сметка. Елена Йончева е била шеф на новото сдружение и тя е могла да разполага със сумите“, сподели Арнаудова.

„Сумата от 320 000 е постъпила по сметката на „Офроуд“. Как са изразходвани тези средства по-късно, с които е имала опция да оперира единствено елена Йончева, следствието не може да откри, до момента в който не бъде снет имунитета на народния представител ”, сподели Арнаудова.

„Предстои откриване на данъчна-осигурителна загадка, на банкова загадка и всичко, което ще засегне директно правата на народните представители, чиито имунитет бе поискано да бъде лишен. Искаме да стигнем до правилни и верни заключения ”, сподели тя и добави, че следва доста работа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР